Bel: 085 - 800 9090

Wij geloven in het delen van informatie

De koude cijfers over verzekeringsfraude

Verzekeringsfraude

Verzekeringsfraude. Volgens de brancheorganisatie wordt maar een fractie van alle fraudegevallen opgespoord. Dat blijkt uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars vandaag publiceert.

Maar een fractie van de fraudes wordt opgespoord

Verzekeringsfraude. Volgens de brancheorganisatie wordt maar een fractie van alle fraudegevallen opgespoord. Dat blijkt uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars vandaag publiceert in het blad Verzekerd. Het verbond vermoedt dat in Nederland met 5 tot 8 procent van de claims wordt gefraudeerd, en schat de schade op 500 miljoen euro per jaar. Vooral met auto- of motorschade wordt veel gesjoemeld: 509 meldingen, tegen 323 vorig jaar. Klanten verzinnen schade, of spreken van een ongeluk wanneer ze zelf brokken aan hun voertuig hebben gemaakt. Ook met ziektekosten wordt veel gefraudeerd: 433 meldingen, tegen 290 een jaar eerder. Vaak worden declaraties voor medicijnen of behandelingen vervalst.

Meer fraudes - Hogere premies

De oplichting heeft gevolgen voor de verzekeringspremies, zegt Roland Kroes van het Verbond van Verzekeraars. ,,De fraude jaagt de verzekeraars op extra kosten, en die worden doorberekend. Hoe meer fraude, hoe hoger de premies. Eerlijke klanten draaien op voor de schade.” Met de zwendel zijn bovendien steeds grotere bedragen gemoeid. Dit jaar waren 49 ontdekte gevallen zo ernstig dat justitie ze in behandeling nam. Eerder sloeg het Verbond van Verzekeraars al alarm, omdat veel Nederlanders liegen bij het aangaan van een verzekering. Dat werd 361 keer ontdekt. Ook hierbij spreken de verzekeraars van een fractie van het werkelijke aantal. De verzekeraars constateerden vorig jaar ook 384 gevallen van oplichting bij reisverzekeringen en een opvallende toename van de fraude met rechtsbijstand.

Dit artikel delen

Vindt u dit artikel interessant? Dan kunt u dit artikel ook delen via social media of doorsturen naar een bekende.
Copyright Dörr Bedrijfsrecherche 2018 - 2024   |  AVG Privacyverklaring   |  Algemene Voorwaarden   |  Klachtenregeling