Bel: 085 - 800 9090

Wij geloven in het delen van informatie

CV Hoogleraar ten onder

CV Hoogleraar ten onder

CV onderzoek door Dörr Bedrijfsrecherche B.V. uit Rotterdam

CV onderzoek Dörr Bedrijfsrecherche B.V.

"CV onderzoek, ook wel CV screening genoemd, wordt steeds actueler", zegt Raymond Dörr van Recherchebureau Dörr Bedrijfsrecherche B.V. uit Rotterdam. Zijn bedrijf controleert CV’s van sollicitanten: “Als je op een persoon inpraat, komt de waarheid boven. Met een vals CV is het vaak het einde bij dat specifieke bedrijf voor de sollicitant", aldus Raymond Dörr van Dörr Bedrijfsrecherche B.V.

De val kan nog dieper zijn als bedrog door CV onderzoek pas later uitkomt. Deze week ging de kop eraf van hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel, die onderzoeksresultaten bleek te hebben verzonnen. Tot hij genadeloos alle sporten van de academische ladder naar beneden roetsjte. “Als je eenmaal hebt gelogen, is het heel moeilijk om ermee te stoppen”, zegt hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle.

CV onderzoek heeft lawine-effect

“De leugens van zo’n hoogleraar hebben een lawine-effect. Het is als met verslaving of overspel: mensen weten dat het niet klopt, maar ze blijven het doen.” We doen zo’n gesprek meestal met z’n tweeën. Bewijs op tafel, de leugenaar in het nauw. “Wat iedereen eerst doet, is ontkennen. Dat is een verdedigingsmechanisme, maar we breken met onze ondervragingstechnieken door dat mechanisme heen”, zegt Raymond Dörr van Dörr Bedrijfsrecherche B.V.

Raymond Dörr van Dörr Bedrijfsrecherche B.V. geeft vijf tips:

  • zet in een wervingsadvertentie dat je een CV controleert; dat schrikt vaak al sollicitanten af die alleen door te liegen kunnen voldoen niet aan opleidingsniveau of werkervaring;
  • check bij universiteit of hogeschool of de kandidaat daar inderdaad de opleiding heeft gevolgd en met een diploma heeft afgesloten;
  • vraag kandidaten om originele diploma’s te laten zien, neem geen genoegen met kopieën;
  • check bij de vorige werkgevers de werkervaring die het CV meldt;
  • maak een gespreksverslag van het sollicitatiegesprek en laat dit ondertekenen door de kandidaat.

Hoe ontmasker je liegende sollicitanten?

Liegen over opleiding of werkervaring kan een reden zijn voor ontslag op staande voet. Maar het gaat mij te ver om het sollicitatiegesprek al in een verslag vast te leggen, zodat de werkgever eventuele leugens zwart op wit heeft. Hoe zal een kandidaat het ervaren als bij de eerste kennismaking de werkgever al begint met het opbouwen van een ontslagdossier? 

Dit artikel delen

Vindt u dit artikel interessant? Dan kunt u dit artikel ook delen via social media of doorsturen naar een bekende.
Copyright Dörr Bedrijfsrecherche 2018 - 2021   |  AVG Privacyverklaring   |  Algemene Voorwaarden   |  Klachtenregeling