Bel: 085 - 800 9090

Wij geloven in het delen van informatie

Bedrijfsspionage

Bedrijfsspionage

Bedrijfsspionage onderzoek

Wat is bedrijfsspionage?

Wat is bedrijfsspionage? Dörr: “Bedrijfsspionage is lastig te bestrijden.” Er zijn geen cijfers van bedrijfsspionage, omdat het niet kan worden getoetst volgens Dörr. “Het gebeurt zeer heimelijk.” Het recherchebedrijf kent cases zoals ze in films voorkomen, bijvoorbeeld een concurrent die zendertjes plaatst. Die zijn nog wel op te sporen. Infiltreren in een onderneming is volgens Dörr een verregaande vorm van spioneren. " De infiltrant verkoopt bedrijfsinformatie. We kunnen dan vaak nog wel achterhalen wie er achter zat, maar het is dan al te laat. De bedrijfsinformatie is dan vaak al in verkeerde handen gekomen.”

Bedrijfsspionage is nooit helemaal te voorkomen, aldus Dörr

Dörr stelt dat bedrijfsspionage nooit helemaal te voorkomen is. “Je kunt wel barrières opwerpen, maar als een groep het op je bedrijf voorzien heeft dan ben je de klos. De schade die bedrijven oplopen door spionage is vooral van financiële aard, zegt Dörr. “Sommige bedrijven gaan failliet, maar de spionage is nooit als directe oorzaak aan te wijzen.” Volgens hem komt spionage op microniveau veel voor. Zo heeft zijn bedrijf last van andere recherchebureaus die met valse gegevens een offerte aanvragen via bijvoorbeeld een hotmailadres. Dat is ook een vorm van bedrijfsspoinage, hoewel in de lichtste vorm."

Bedrijfsspionage onderzoek kan een bedrijf van de ondergang redden

Uit het bovenstaande kun je afleiden dat bedrijfssionage lastig te bewijzen is. In het digitale tijdperk waarin wij leven is een usb-stick veelal het gereedschap waar bedrijven soms miljoenen euro’s schade door lijden. Moest men vroeger uren bedrijfsinformatie op het bedrijf zelf kopiëren, meestal ook nog na sluitingstijd, tegenwoordig is het kopiëren van bedrijfsgeheimen met een usb-stick een kwestie van hooguit een paar seconden. Klantenbestanden worden weggenomen, ontwerptekeningen, de financiële administratie of de vertrouwelijke correspondentie van de directeur.  Bedrijfsspionage onderzoek valt onder de meest uitgebreide onderzoeken. Maar met de inzet van de juiste mensen en middelen kunnen risico's na een dergelijk onderzoek worden verkleind of worden uitgesloten, soms met simpele maatregelen.

Dit artikel delen

Vindt u dit artikel interessant? Dan kunt u dit artikel ook delen via social media of doorsturen naar een bekende.
Copyright Dörr Bedrijfsrecherche 2018 - 2024   |  AVG Privacyverklaring   |  Algemene Voorwaarden   |  Klachtenregeling