Bel: 085 - 800 9090

Wij geloven in het delen van informatie

Bedrijfsspionage

Bedrijfsspionage

Wat is bedrijfsspionage? Dörr: “Tegen bedrijfsspionage is niets te doen.” Er zijn geen cijfers van bedrijfsspionage, omdat het niet kan worden getoetst volgens Dörr. “Het gebeurt zeer heimelijk.”

Wat is bedrijfsspionage

Wat is bedrijfsspionage? Dörr: “Tegen bedrijfsspionage is niets te doen.” Er zijn geen cijfers van bedrijfsspionage, omdat het niet kan worden getoetst volgens Dörr. “Het gebeurt zeer heimelijk.” Het recherchebedrijf kent cases zoals ze in films voorkomen, waarbij de concurrent zendertjes plaatst. Die zijn nog wel op te sporen. Infiltreren in een onderneming is volgens Dörr een verregaande vorm van spioneren. “Hij verkoopt de bedrijfsinformatie. We kunnen dan vaak nog wel achterhalen wie er achter zat, maar het is dan al te laat.”

Bedrijfsspionage is nooit helemaal te voorkomen, aldus Dörr

Dörr stelt dat bedrijfsspionage nooit helemaal te voorkomen is. “Je kunt wel barrières opwerpen, maar als een groep het op je bedrijf voorzien heeft dan ben je de klos. Het is een beetje te vergelijken met de Joegoslaven in de jaren negentig. Die kozen een zaak uit, liepen naar binnen en zeiden ‘deze zaak is nu van ons’. Probeer daar maar eens nee tegen te zeggen.”

De schade die bedrijven oplopen door spionage is vooral van financiële aard, zegt Dörr. “Sommige bedrijven gaan failliet, maar de spionage is nooit als directe oorzaak aan te wijzen.” Volgens hem komt spionage op microniveau veel voor. Zo heeft zijn bedrijf last van andere recherchebureaus die met valse gegevens een offerte aanvragen via bijvoorbeeld een hotmailadres. “Maar om nu te zeggen dat bedrijfsspionage bij ieder bedrijf gebeurt, gaat te ver.”

Bedrijfsspionage onderzoek kan een bedrijf van de ondergang redden

Uit bovenstaand artikel kun je opmaken dat bedrijfsspionage onderzoek lastig te bewijzen valt. In het digitale tijdperk waarin wij leven is een usb-stick veelal het gereedschap waar bedrijven soms miljoenen euro’s schade door leiden. Moest men vroeger uren bedrijfsinformatie op het bedrijf zelf kopiëren, meestal ook nog na sluitingstijd, tegenwoordig is het kopiëren van bedrijfsgeheimen met een usb-stick een kwestie van hooguit een paar seconden. Klantenbestanden worden weggenomen, ontwerptekeningen, de financiële administratie of de vertrouwelijke correspondentie van de directeur.  Bedrijfsspionage onderzoek valt onder de meest uitgebreide onderzoeken, zeker gezien het vaak onaantastbare karakter van de diefstal van bedrijfsinformatie.Maar met de inzet van de juiste middelen en mensen, kan het onderzoek toch enorme schades beperken. Risico’s kunnen na een dergelijk onderzoek worden verkleind of worden uitgesloten, soms met simpele maatregelen.


 

Dit artikel delen

Vindt u dit artikel interessant? Dan kunt u dit artikel ook delen via social media of doorsturen naar een bekende.
Copyright Dörr Bedrijfsrecherche 2018 - 2021   |  AVG Privacyverklaring   |  Algemene Voorwaarden   |  Klachtenregeling