Onderzoek met verborgen camera’s – heimelijk cameratoezicht

Onderzoek met verborgen camera’s, ook wel heimelijk cameratoezicht genoemd, vond onlangs plaats in een zorginstelling. Medicijnen, geld en zelfs snoep werden gestolen. Met inzet van verborgen camera’s op tactische posities, konden we uiteindelijk na 3 1/2 week, de dader ventileren. Het betrof een zorgmedewerker met grote schuldproblemen.

De gevolgen zijn desastreus voor hem. Baan kwijt. Geen uitkering. Dat vinden wij triest. Maar tegelijkertijd beschermen wij het welzijn van de kwetsbaren in onze samenleving. Dat klinkt hoogdravend, maar wij vinden het simpelweg ‘not done’ dat mensen die zich mentaal of fysiek niet kunnen verweren, worden bestolen.

Verborgen camera’s maken geen onderscheid

Het is onverteerbaar dat een medewerker kwetsbaren berooft van een beetje geld, een zak snoep of zelfs medicijnen. Dat is onacceptabel voor een zorginstelling. Als het bewijs door middel van heimelijk cameratoezicht wordt geleverd, leidt dit in vrijwel alle gevallen tot ‘ontslag wegens dringende reden’. In andere gevallen kan aangifte worden gedaan bij de Politie.

Pakken kopieerpapier worden bij interne diefstal het vaakst gestolen, gevolgd door het stelen van pennen

16% van de opdrachtgevers zegt dat ‘regelmatig’ wordt gestolen in het bedrijf. 30% van de managers heeft wel eens een medewerker op heterdaad betrapt. Pakken kopieerpapier worden het vaakst gestolen (63%). Pennen stelen staat op de 2e plaats (61%). Kilometerfraude komt in 55% van de gevallen voor. Het stelen van ordners staat op de 4e plaats met 48%. Medewerkers schrikken evenmin terug om beamers (17%) en kantoorstoelen (6%) te stelen. Ook computers, PDA’s, USB sticks worden veelvuldig gestolen. Deze vormen van diefstal kunnen vaak worden vastgelegd met inzet van verborgen camera’s.

Eigen research heeft uitgewezen dat onderzoek met verborgen camera’s in 87 % van de door ons ingestelde onderzoeken naar de dader(s) leidt

Eigen onderzoek sinds 2001 heeft uitgewezen dat van de aangebrachte zaken bij Dörr Bedrijfsrecherche, waarbij verborgen camera’s zijn ingezet, 87% wordt opgelost. Indien kan worden aangetoond dat er daadwerkelijk sprake is van diefstal, kunt u de arbeidsovereenkomst met de werknemer veelal ontbinden wegens dringende redenen (ontslag op staande voet). Secundair kunt u in gevallen tevens de kosten voor het bedrijfsrecherche onderzoek verhalen.