Interne diefstal op de werkvloer

Interne diefstal op de werkvloer c.q. verduistering, behoort tot de meest onderschatte zorgen voor een directie of bestuur. Er is niet alleen sprake van directe, zakelijke schade. De grootste schade ontstaat door onrust onder het welwillende personeel, wanneer werknemers merken dat bij diefstal op de werkvloer niet adequaat wordt gehandeld door de directie. Onderschatting van interne diefstal kan zelfs funest zijn voor het voortbestaan van een bedrijf.

Met het inzetten van observaties, het verrichten van testaankopen, het toepassen van cameratoezicht met verborgen camera’s of middels infiltratie met inzet van bedrijfsrechercheurs op uw werkvloer, zorgt Dörr Bedrijfsrecherche voor een oplossing. Na het onderzoek confronteren onze bedrijfsrechercheurs de uit het onderzoek geventileerde verdachten, zodat financiële schade en imagoschade beperkt blijven. Na een bekennende verklaring zal de arbeidsovereenkomst van een betrokkene veelal ‘wegens dringende reden’ worden opgezegd en zal de rust op de werkvloer wederkeren.

Interne diefstal op de werkvloer met een faillissement als triest gevolg

We hebben het meer dan eens meegemaakt. Succesvolle ondernemingen met meerdere vestigingen komen tot gedwongen faillissementen door diefstal op de werkvloer. En dat door toedoen van het eigen personeel. Zo was er een middelgrote winkelketen waar het eigen personeel zich schuldig maakte aan het stelen van sloffen sigaretten. De directie kwam er te laat achter. De bank weigerde vervolgens aanvullend krediet. Een voor onmogelijk gehouden faillissement was het gevolg.

Verschillende vormen van strafbaar handelen

Medewerkers die een greep uit de kassa doen, magazijnbedienden die artikelen verduisteren. De schadepost voor winkeliers is vorig jaar gestegen tot € 180 miljoen. Sweethearting is in opmars. Sweethearting gebeurt door het verschaffen van informatie of door het bieden van de gelegenheid om te stelen. Het eigen personeel kijkt dan letterlijk even de andere kant op. Opvallend is ook dat in toenemende mate wordt samengespannen tussen gewapende overvallers en medewerkers.